1. helmikuuta 2016

TEKSTI, JOKA JOKAISEN TÄYTYISI LUKEA

Tämä teksti on juuri Sinulle. Sinulle, joka istahdit tietokoneellesi ja avasit nettiselaimen. Sinulle, joka olet kiinnostunut politiikasta, treenaamisesta, terveydestä, eläimistä tai jostakin aivan muusta. Sinulle, joka haluat pohdiskella asioita ja lukea pohdiskelevaa tekstiä. Juuri Sinulle ikääsi, kokoasi, ulkonäköäsi, asuinpaikkaasi, sukupuoltasi tai seksuaalista suuntautumistasi katsomatta.

DSC_0005 En laita yhtäkään urheilulajia parrasvaloihin tekstissäni. Toki urheilussa on jatkuvana puheenaiheena ulkonäkö, millainen pitäisi olla, minkä kokoinen ja millainen rasvaprosentti minkäkin lajin urheilijalla pitäisi olla. Suurin ulkonäköpaineiden asettaja on kuitenkin media, joka tästä kaikesta jatkuvasti pauhaa. Uutisissa kritisoidaan julkisuuden henkilöiden vartaloita, kuinka punaisella matolla nähdyn tähden vatsamakkarat korostuvat mekossa tai kuinka huippu pikajuoksijalla ei ole tarpeeksi alhainen rasvaprosentti huippu-urheiluun. Ihminen on ilmeisesti luotu arvostelemaan, mutta onko se enää tervettä muita ajatellen? Nuoremman ikäluokan tullessa tietotekniikan ja sosiaalisen median ihmemaailmaan myös kuva terveestä ulkonäöstä alkaa helposti muovautua yliammutuksi joko liian sairaalla tai liian terveellisellä tavalla (liikalaihasta ylibodattuun).

Nuori ei saata ymmärtää, että se 'parrasvalojen vatsamakkaroiden esittelijä' saattaa olla aivan terve, täysin normaalipainoinen ja aivan tavallinen vartaloltaa. Uutisessahan kritisoidaan hänen vatsaansa. Mutta kuinka moni lukisi samaa uutista, ellei sen otsikko ja sisältö olisi kerrottu himppasen ylidramatisoidusti ja yliammutusti? Sosiaalisen median kanavissa saattaa samaan aikaan näkyä kuvia täydellisistä tytöistä, täydellisen litteä vatsa kuvan keskipisteenä. Kukapa siinä nyt ensimmäisenä tulisi ajatelleeksi, että kuvaa varten on saatettu paastota monia päiviä "täydellisyyttä" hakien?

DSC_0010 Millainen se "täydellinen ulkonäkö" sitten on? Onko sellaista edes olemassa? Jokaisella on omanlaisensa ulkonäköihanteet jolloin jokainen myös luonnollisestikin pitää erilaisia vartaloita mieluisina. Kenelle se litteä vatsa on täydellinen, kenelle treenattu tai hieman enemmän kurvikas vartalo. Tärkeintä on kuitenkin se, että viihtyy omassa vartalossaan.

Nykypäivänä esimerkiksi fitness on alkanut nousemaan parrasvaloihin treenaajien keskuudessa. Täydellisen rasvattomien ja lihaksikkaiden kisakuvien takana on kuitenkin salaisuus: kisakunto on vain hetkellistä. Kukaan fitnesskisaaja ei ole jatkuvasti kisakunnossa, kisakuntoa kiristellään useita viikkoja - jopa kuukausia. Nuori voi ajatella vartalossaan olevan vikaa, koska ei näytä samalta kuin kisalavojen tähdet. Hän alkaa käymään salilla ja vähentämään ruokailuja lihaksien ja rasvan polttamisen toivossa. Pian homma alkaa kuitenkin mennä alamäkeen, kehitystä ei tule ja pahimmillaan tie täydellisen ulkonäön saavutukseen voi johtaa syömishäiriöön.

En väitä, että kaikki tekisivät tai edes ajattelisivat näin. Onneksi media on myös pullollaan paljon terveellisiä vinkkejä ja terveellisiä aatteita ulkonäöstä. Tekstissäni en puhu ylipainosta tai liikalihavuudesta, niihin hankitaan toivottavasti apua jos ei muuten, niin ammattilaisen avustuksella. Ei ruokakauppojen pikadieettejä tai paastoja, vaan terveellisiä valintoja, työtä, ammattilaisen apua ja toivottavasti myös pysyviä tuloksia. Puhun tekstissäni enemmänkin normaalipainoisista, täysin terveistä ihmisistä. Toivottavasti ymmärrätte pointtini tekstissäni.

DSC_0016 Millainen on terveen näköinen ihminen? Iloinen, itsevarma, pirteä. Hän viihtyy omassa vartalossaa omana itsenään. Kaikki ihmiset ovat kauniita, tarvitaan vain oikeat silmäparit katsomaan sitä kauneutta. Jokaista maailman ihmistä ei voi - eikä myöskään pidä miellyttää. Pääasia on että itse tuntee olevansa kaunis omassa vartalossaan. Mutta mitä jos ei pidä vartaloaan kauniina, saatikka normaalina? Juttele asiasta kaverille, läheiselle... kenelle tahansa. Etsi itsestäsi joka päivä piirteitä joista olet tyytyväinen ja ylpeä. Vietä aikaa itsesi kanssa, tutustu vartaloosi. Jokainen ihminen on erilainen ja erityinen omien piirteidensä takia, ole ylpeä siitä.

Jos haluat olla juuri samanlainen kuin jonkun kuvan henkilö, mieti, minkälainen olo sinulla olisi kun saavuttaisit täysin samanlaisen ulkonäön? Jatkuvasti onnellinen ja ylpeä, vai vain hetkellisesti näitä kahta kunnes keksisit lisää epäkohtia vartalossasi? Suuntautuvaisivatko ajatuksesi jatkuvasti yhä kriittisempään suuntaan, pienikin epäkohta loisi paineita?

En tarkoita tekstilläni, etteivätkö ihmiset saisi tavoitella haaveitaan ja ihanneulkoäköään. Haluan vain muistuttaa, että aina on joku joka kritisoi. Olet se sitten sinä itse tai joku muu. Kaikista tärkeintä on olla sujut oman vartalonsa kanssa, tuntea itsensä terveeksi ja vahvaksi.

DSC_0015 Sinä olet kaunis.

28 kommenttia

 1. Aivan ihana postaus! Totta joka sana ja olit oikeassa, kannatti lukea! Keep shining!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos hirmuisen paljon♥

   Poista
 2. Vau tosi hieno teksti! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ja ihana kuulla että teksti on herättänyt jotain ajatuksia ;-)♥

   Poista
 3. Mahtava teksti.. Ja kuten sanoit, jokaisen tosiaan pitäisi lukea tämä. <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Moonika, ihana kuulla että olet tätä mieltä!♥

   Poista
 4. Olipas kivasti kirjoitettu postaus! Lisää tällaisia mielipidepostauksia. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jee kiitos Katriina! :-)

   Poista
 5. Täyttä asiaa!

  Monta vuotta olen paininut itsetuntoni ja ulkonäköni kanssa. Itsetunto heijastuu ulkonäköön, tyyliin, kaikkialle mikä liikkuu tai on kehossa. Jos et ole sisältäsi onnellinen, niin et ole ulkoakaan.

  Media ja yhteiskunta paiskaa milloin kenet lyttyyn, etenkin jos et vastaa niitä standardeja. Jos et ole sen näkönen tai pukeudut tarpeeksi tyylikkäästi, niin saat kuraa niskaan medialta tai yhteiskunnalta. Ei ne valitettavasti ymmärrä, minkälaista hallaa se tekee sille haukuttvalle.

  Se johtaa pahimmassa tapauksessa vakaviin juttuihin... ja sitten se ei ole leikin asia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olet oikeassa Mirette, itsetunto heijastuu kaikkialle. Ala- ja yläasteella itsetuntoni ei ollut parhaimmasta päästä ja se heijastui niin luonteeseeni, ulkonäkööni kuin ajatuksiinikin. Nyttemmin koen itsetuntoni olevan erinomainen ja se myös näkyy ja tuntuu aivan erilaiselta: olen avoimempi ja rohkeampi ja olen sujut vartaloni kanssa.

   Media on ilkeää sorttia, tuntuu että nykypäivänä ei saa muusta lukeakkaan kuin arvostelusta toista kohtaan. Milloin ikävästä, milloin taas vähän kivemmasta. Eihän aiheesta kirjoittanut saata tajuta, mitä kirjoituksen kohde joutuu käymään läpi luettuaan vaikkapa ikävän tekstipätkän itsestään...

   Poista
 6. Todella hyvin kirjoitettu ja huippu teksti! :) asia on tärkeä ja ajankohtainen. Kiitos!

  Olen itse kamppailut itseni hyväksymisen kanssa. Kamppailen edelleenkin ajoittain mutta onneksi aina pääsee eteenpäin. Olen ottanut liikkumisen itselleni enemmän elämäntapana kuin kehon muokkaamisena. Haluan käydä salilla koska se on kivaa. Luonnossa liikkuminen koiran kanssa on minulle kaikkein tärkeintä. Tärkein on se että itsellä on hyvä olla jolloin voi tuoda hyvää energiaa myös muille :)

  Mukavaa jatkoa!

  Terkuin Hannah

  http://aktiivinensohvaperuna.blogspot.fi  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kivasta kommentistasi ja kannanotostasi postaukseeni Hannah! :-)
   Arvostan todella asennettasi liikuntaa kohtaan, juuri tuollaista sen pitäisikin olla. Ei liikuta vain kehon muokkaamisen takia, vaan sen takia että nauttii siitä ja pysyy terveenä sen ansiosta!

   Poista
 7. Ihana teksti Noora, täynnä asiaa ♥

  VastaaPoista
 8. Tosi hyvin kirjoitettu teksti Noora! ♥ Täyttä asiaa. Media vaikuttaa useimpien elämään tavalla tai toisella, kannattaa muistaa, ettei jokainen kuva kerro totuutta.

  http://olderthanyesterday.blogspot.fi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jes kiitos Milla kommentistasi♥

   Poista
 9. Täyttä asiaa ja niin hienosti kirjoititkin vielä!

  VastaaPoista
 10. Viisaita sanoja! Median luomat ulkonäköpaineet ovat naurettavia, samoin ulkonäköstandardit, joita media ylläpitää! Ei ne naiset, jotka poseeraa lehtien kansissa tai joita me nähdään leffoissa, oo ees oikeita - ne on photoshopattuja ja käsiteltyjä, hyvänen aika! Oikein puhut, kun sanot, että me ollaan kaikki kauniita. Todellakin ollaan! Ainutlaatuisia ja ihmeellisiä, ihan jokainen ikään tai sukupuoleen tai mihinkään muuhunkaan ulkoiseen seikkaan katsomatta! <3 Kiitti kun kirjoitit tän! Säkin oot niin kaunis! Ihanaa tiistai-iltaa sulle! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ihanasta kommentista :-)
   Välillä olisi syytä todellakin muistaa, että melkeimpä jokainen muotilehden kuva on jollain tavalla käsitelty kuvankäsittelyohjelmalla. Ihon epäpuhtaudet poistetaan, samoin ryppyjä silotetaan... joskus jopa suurennetaan tai pienennetään jotain tiettyä ruumiinosaa saadakseen kuvasta 'täydellinen'! Kenenkään ei pitäisi sulloutua median asettamiin ulkonäkövaatimuksiin, vaan olla rohkeasti oma itsensä.

   Ihanaa tiistai-iltaa myös sulle Ulla♥

   Poista
 11. Tosi hyvä kirjoitus! :) Tällaisia ajatuksia tarvitaan enemmän tähän maailmaan :)

  VastaaPoista
 12. Upea ja hyvä teksti! Minulla on aivan samoja ajatuksia, media tekee ulkonäöstä ihan liian keskeisen!!
  Ihanaa viikonloppua! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Elsa ja ihanaa viikonloppua myös sulle♥

   Poista
 13. Anonyymi8.2.16

  Tosi ihana teksti�� -emilia lehtinen

  VastaaPoista
 14. Anonyymi8.2.16

  En ymmärrä sitä, että kaikki hehkuttaa urheilua. Urheilu on tärkeää, mutta alkaa pänniä kun joka lehdessä lukee: jos et urheilu olet nolo! Tai: urheilu koko ajan! Se aiheuttaa paineet niille jotka eivät ole mitään himo urheilijoita. Miksei esim. Musiikkia, laulua tai näyttelemistä arvosteta? Sehän edistää mielenterveyttä!

  Tulipa pitkä ja sekava teksti:-D. Toivottavasti ymmärrät.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Anonyymi8.2.16

   Ja sinulla on hyvä blogi.
   (Olen sama henkilö.)

   Poista
  2. Mä ymmärrän täysin sun pointin, enkä todellakaan väheksy luettelemiasi harrastuksia. Kaikki eivät pidä urheilusta, eikä se ole väärin. Tulevana liikunnan ammattilaisena haluan kuitenkin saada ihmisiä innostumaan liikunnasta, joten ymmärtänet miksi pidän blogia liikunnasta ja hyvinvoinnista :-) Ei ole pakko olla kiinnostunut urheilusta, jotta voisi saavuttaa päivittäisen arkiaktiivisuuden ja edistää sen kautta terveyttään!

   Toivottavasti ymmärrät vastaukseni ja sen pointin ;-)

   Poista

Voit ottaa minuun yhteyttä myös yksityisesti osoitteeseen:
nooraah (at) outlook.com